2008-08-28

Vecka 19


Denna vecka har Pylle innevecka i skolan å därför har vi inte riktigt tid för onsdagfotografering men jag blev nästan lovad i går att vi ska ha en nästa onsdag :-) puss

men jag förskte få nått kort på magen iaf, det blev inte alls många fotade å de vart inte så bra heller eftersom jag hade tidlan med osm inte lät mig vara ifred men jag fick henne att klappa "kullerbyttan" på kort iaf :-D:

 









Vecka 19 - 22 aug - 28 aug 2008

Kroppen: Livmodern växer allt mer och magen börjar få en rund form i profil. Vissa kvinnor kan känna av foglossning omkring den här tidpunkten. Det kan yttra sig som en diffus värk runt bäcken och neråt låren. Under senare delen av graviditeten kan man få problem med ryggen, man kan till viss del motverka det genom allsidig kroppsträning som dessutom gör att man får bättre kondition. Ta gärna promenader, simma eller gympa i den utsträckning och takt som känns behaglig. Cykling är också bra, det stabiliserar bäckenet. Du kan även träna upp samarbetet mellan nerver och muskler i bäckenet genom knipövningar. Dra ihop musklerna i bäckenbotten, mjukt men kraftfullt och håll sedan kvar så länge du kan och släpp sedan efter. Upprepa några gånger. Genom att man lär sig behärska bäckenbotten så underlättas förlossningsarbetet och gör att du snabbt kommer i form efteråt.

Fostret: Små ljusa hårstrån sk. lanugohår täcker kroppen och till och med undersidan av fötterna. Det fina fjunet kan finnas kvar på vissa delar av kroppen efter födseln, t.ex på ovansidan av öronen. Ögonbrynen och ögonfransarna börjar markeras och på barnets fingertoppar finns helt unika fingeravtryck. Benen har nu kommit ifatt och är i rätt proportion till kroppen. Barnet ser ut som en färdig människa, i miniatyr.


Egna anteckninga:
 20080822- exakt 5 månader till BF, låter läääänge när man säger de så  men skönt ändå å hinna förbereda sig ännu mera. 3 månader till Elins BF 

Idag känns det helt annorlunda som om allt i magen har flyttat sig för at göra mera plats åt bebisen. Det är tyngre och jag har svårare att andas normalt. Känner mig väldigt gravid just nu. Ligger på + 0,5kg.

20080824 - känner av "svanskotan" idag, tror det är fogar där bak som spökar, känner mig alldeles trött i kroppen efter att tildan har trotsat som sjutton hela veckan. Just nu tror jag stenhårt på att det är en tjej i magen och är bra sugen på en till tjej åxå  älskar ju klänningar plus att jag är helt kär i mitt "tjejnamn" medans jag har svårare att hitta bra killnamn, fast fredrik tycker som svärmor att vi ska döpa efter hans morfar. Vi får väl se.

2008-08-26: ischiasen kommer mer och mer så nu är den nog här för att stanna men det går ju bra, är ganska van vid den  i övrigt tycker jag tildans trots går åt rätt håll även om hon fick fröknarna på dagis att göra stora ögon av förvåning idag. Har inte så mycket mer att tillägga förutom att vikten svajjar lite fram och tillbaka, ligger aldrig på mer än +0,5kg men ibland är jag nere på +-0 å ibland är de nånstans emellan.



Tunikan jag har på mig köpte jag i julas, älskar den å den funkar ju som mammatröja åxå :-D det är ju bra med dagens mode att man kan ha alla tröjorna/tunikorna trots gravidmage. Byxorna är från HM och dem köpte jag när jag var gravid med tildan.


Ska se om jag hinner fota nå mage senare idag efter jobbet för dessa är ganska försskräckliga faktiskt ;-)

2008-08-27

kort


Så har jag lyckats knåpa ihop det sista bidraget i stellas kittävling, den som går ut på söndag alltså, inte de som ajg fick kit till i förrgår ;-)

Jag täntke inte lägga nån energi på Kort-tävlingen men så fick jag en beställning på ett kort så då slog jag två flugor i en smäll å voila:

"Vi kommer att sakna dig"


Det blå/orangerandiga och det röda är alltså båda papper från mitt kit och sen är de två blommorna från kitet. Ett enkelt kort utan stämplat motiv, är ju lite inne på sånt nu precis som Pylle :-D men jag tänker nog itne sälja av alla mina stämplar.


Punchinella använder jag ofta när jag gör kort (itne för att jag gör kort så särskilt ofta) det passar liksom bättre på kort än på LO:s många gånger, fast jaghar ju använt de på fertalet LO:s åxå :-p

2008-08-26

Vecka 18


ja alltså jag är inte i vecka 18 utan ajg är ju i vecka 19 men jag har scrappat en LO som heter vecka 18 :-D


Ja osm ni märker så verkar scrapsuget vara tillbaka till viss del :-D och detär helt udnerbart! Jag har ju dessutom investerat i en fotoskrivare i början på sommaren så igår skrev jag ut dessa foto efter att ha blivit inspirerad av Badankas gravid-LO.s.

jag letade ltie efter nån viss skiss eller tävling eller nått å snubblade på en serie artiklar om olika stilar inne hos grodans scrapbooking så jag läste å grejade en massa å upptäckte att det även var en tävling där man skulle inspireras av dessa artiklar så de gjorde jag och valde stilen "Shabby chic". Jag har blött upp, rivit, slitit, rullat och sytt. Jag har även sandpapprat kortet m.m. m.m.

"Vecka 18"


De står lite journaling på "notes"-bladet om hur jag mår just nu och hur det känns m.m. blev verkligen nöjd med denna.



Sen måste jag säga TACK till alla goa kommentarer om min "växer & gror" va kul att så många gillade den och blev inspirerad av den. och även tack för alla snälla kommentarer om min LO som är en lift-utmaning på SWEbloggen just nu .-D jag blev jätteglad och kände mig väldigt ärad att de hade valt en avmina LO:s att börja lifta :-D

nu ska här hämtas skrutta på dagis. Oj nu vaknade kullerbyttan, de blir mer å mer sparkar å buffar som känns nu :-D jag har känt utanpå nu åxå men fredrik har inte lyckats än.

kramkram

2008-08-24

Växer & gror


Nu har jag scrappat IGEN :-D tjoho, försöker allt för å få igång scrapsuget :-) satte igång och scrappade efter stellas sommartävling "Utmaningen" men så ville jag sååå gärna ha band på så den fick bli till den valfria istället :-)

När jag funderade på titel så kom jag och tänka på Lotta på Bråkmakargatan när hon står på gösselstacken å vill växa å bli stor :-) det känns ju som att tilda blir så stor nu och att hon dessutom ska bli storasyster :-) därav rubriken.


"Växer & gror"


och så lite detaljbilder:
   

Fortsätter att använda mycket gammalt och spillbitar m.m. det är bara det orangea pappret och de två blommorna som är ganska nya resten har jag haft länge :-) bakgrundspappret är ett gammalt MME sen är de tre papper från spillbitsmappen under fotot, och rankorna är utklippta ur ett gammalt infuse-papper (Basic grey)

Bandet har jag sytt fast med symaskin (se detaljbild) och rankorna sitter både på 3D-kuddar och med limpenna så de går lite upp å ner. Jag har även sytt runt det runda pappret som en extra liten detalj.


kramkram

2008-08-23

Fredag


Ja här kommer ltie om dagen igår, fredag.

Först på dagen hjälpte jag en kompis att scanna hennes UL-bilder och efter att jag jobbat m.m. så fick jag besök av denna sötnos och hennes mamma:



Ja de är Savannah så klart :-D godingen som börjat gå å som ska bli storasyster i mars :-D


Sen gick dagen iaf vidare och jag och Carina hämtade Matilda på dagis, å åkte och köpte picknick på hemköp å gjorde iordning den för att ta en tur med båten på kvällen och äta picknick i stockviken :-) helt underbart väder och man vet ju itne hur mycket båtåkning de blir nu innan de blir för kallt.

liten sjöman


och sen tog det de sedvanliga 2 timmarna att lugna ner tildan och få henne att somna, typ. De e sååå drygt med hennes kvällstrots, helt skogstokig är hon och allt tar sååå lång tid, försök byta blöja på en 2,5åring som kutar å åmar å skriker och sparkar och slåss å river....

nä nu tror jag fredrik verkar vilja ha sällskap, ser så ut på minen

god natt och kramar

2008-08-22

Snabbscrappat


Ja nu tyckte jag de var dags att försöka få några foton scrappade, jagh ar noll i scrapinspiration men tusen foton jag vill ha scrappade. Tog en hög med "vill ha scrappade" foton som kanske inte är så roliga å därför blir liggandes men det är tillfällen jag vill ha med i vårat album.

Den första scrappade jag igårkväll mellan 23:00 och 24:00 då hade jag tänkt ut LO:n å valt foton och papper innan denna timme men resten tog bara en timme.

"Miniknat"

Matilda med sin morfar på hennes första orientering. Ska tillkomma VART de var på den lilla tomma tagen. Alla papper är från olika serire från Basic Grey. Ett från infuse (cirkeln) ett från pheriphery (bruna i bakgrunden) och ett från mellow (under de tre små korten).

Sen en som ajg scrappade under ett par småstunder igår på dagen å senare på kvällen när jag lagt tildan, snabbscrappad utan mycket omsorg mest för att få fotona scrappade så den är väl ingen högpoängare ;-)

"Bygga sandlåda"

Även här är det lite basic grey, det randiga är från cupcake och det gröna är från archaich eller hur de stavas. De tre cirklarna är från spillbitar av sassafras lass, kaiser och my minds eye.

Det är som ni ser en lo om när matilda och hennes pappa och farfar byggde en sandlåda åt henne i våras. Tyckte myrorna passade in i det lekfulla temat :-)

kramkram

leker


när jag har tråkigt eller sitter å väntar på tildan så brukar jag leka mycket i PS, massa knas blir de förståss men denna knas blev faktiskt lite rolig, fast knasig åxå.




sååå liten kullerbytta :-)

2008-08-20

Grattis Pylle


Idag fyller finaste Pylle år :-) å jag har varit där å fikat i omgångar idag :-p





Elins fiiina kakfat i typisk elin turkos ;-) 

Vecka 18


Äntligen blev det foto-onsdag igen efter att vi "missat" det i två veckor. Så så här ser jag ut nu:









Älskar Elins halltapet :-) (den på de övre korten)


Har ett par idéer nu på hur och var jag vill fota men måste få barnvakt åt både ester å tildan å få med mig elin på alla påhitt åxå :-D fast jag tror naken i snön får vidareutvecklas till lite bättre för hälsan ;-)

Och så lite info om just vecka 18 från familjeliv:

Vecka 18 - 15 aug - 21 aug 2008

Kroppen: Nu är det vanligt med det rutinmässiga ultraljudet. Barnmorskan visar ofta hjärnhalvorna, magsäcken och det lilla hjärtat som slår snabba slag. Huvudet och lårets storlek mäts, med hjälp av dessa mätningar kan man på ett mer exakt sätt beräkna födelsedatumet som förkortas BF. Att man väljer just den här tidpunkten för ultraljud beror på att foster är relativt lika i storlek under denna period, foster kan sedan växa i snabbare eller långsammare takt.

Fostret: Huvudet är cirka 4 cm i diameter, medan fötterna är cirka 2 cm långa. Nu märker fostret om det är ljust eller mörkt utanför magen, även om ögonen är stängda. Fostret sväljer fostervattnet och kan till och med skilja mellan mammans intag av söt respektive besk föda. Om det är sött sväljer fostret mer vatten och om det är bittert så grimaserar det istället. Fostervattnet är naturligt sött och kroppen ser till att det innehåller rätt mängd av aminosyra, fettsyra, mjölksyra, citronsyra, salt, glukos, fruktos och sist men inte minst proteiner.



Kramar

2008-08-17

Grattis


Ja äntligen får jag säga ett offentligt grattis :-D

Sötaste Savannah som ni har sett på min blogg ett par gånger ska bli storasyster :-D

De blivande tvåbarnsföräldrarna:



och så den söta storasystern som dessutom har börjat gå i den ringa åldern 10 månader :-D



Fotot på Savannah har Maria eller Tobias tagit :-)


Maria och Tobias hemsida

Grattis Judit


Grattis Judit på 18årsdagen måste jag ju säga igen nu då :-p min alldeles egna svägerska, typ.

Igår var det födelsedagsmiddag för den blivande 18åringen och det bjöds på lax&broccoli paj, lamm, grekisk potatissallad, chevréostpaj m.m. m.m. och som avslutning en suverän chokladtårta!!

Vi fick även prova på singstar och guitar Hero och jag var bäst på guitar hero :-p haha, men de var ändå roligast att lyssna på juddan och Astrid på singstar å även Jan E var kung på sing star :-*


Födelsedagsbarnet:


och så lite övriga bilder från kvällen:










ååå vad seg jag är, min kropp börjar så smått känna av att jag är gravid så inatt hade jag världens ryggont och idag känner jag av höfterna, speciellt när vi tog en skogspromenad för å leta svamp, foton från idag kommer antingen senare eller imorgon.

2008-08-16

Layouter


Hittade några LO:s som jag inte tror jag visat. De är inte till något speciellt men har helt enkelt blivit bortglömda under sommaren.

Först ut är en ganska så enkel LO om min sötaste lilla dotter Matilda. Kortet har Asali tagit på Matildas 2årsdag.

"min underbara 2åring"

Papper från Kaiser. Hjärtanen är utstansade med en cuttlebug die.


Sen en till med kort från hennes 2årsdag, å de har åxå Asali tagit kom jag på nu :-D hon fick ha min kamera när jag var tvungen å hjälpa tildan med tårtan :-)

"2års tårta"

En väldigt fräsh LO som ajg faktiskt itne har chalkat på alls :-) gillar färgkombinationen vit, turkos och lime.


Å så den tredje och sista;

"Vårmarknad 2008"


Härliga Sassafras Lass papper :-) det mesta på denna LO finns i butiken såg jag nu.


Så nu fick ni lite scrapuppdatering åxå :) vet att de blir lite sånt nu, scrappar alldeles för lite men nu går det ju mot höst och vinter å då brukar de bli ltie mera.

2008-08-15

Vecka 17


Denna vecka blev ju kortare än andra veckor eftersom vi blev flyttade 2 dagar så idag kom jag på att jag går ju in i vecka 18 nu å har inte gjort nån uppdatering i bloggen för vecka 17. Så den kommer nu.

Vecka 17 - 8 aug - 14 aug 2008

Kroppen: Livmodern växer mer och mer och det är vanligt att man känner lite molvärk av och till. Andra typiska symtom är att man känner sig hungrigare än normalt, det kan bero på att fostret samlar på sig fett.

Fostret: Skelettet är synligt på röntgenbilder.
Det bildas nu ett värmereglerande fettlager på ytan av kroppen. Underhudsfett bildas och det hjälper barnet att reglera kroppstemperaturen efter födseln. Nu har den första avföringen börjat samlas i tarmen, denna avföring kallas mekonium och är grönsvart och kletig i konsistensen.

Har börjat känna mer och mer ATT jag är gravid :-) lite trött, lite småvärk här och där, kissnödigare och har känt av lite ischias när jag ansträngt mig eller legat hårt. Har även kännt mer och mer fosterrörelser :-)
Ligger nu på +- 0kg









Så nu är jag i vecka 18 :-o ojojoj lilla söta kullerbyttan det dröjer ju inte länge förens du är här med oss :-)

2008-08-13

Magen växer


Nu när jag varit på UL å vet att min lilla kullerbytta lever och mår bra kan jag ju berätta om min rädsla förra veckan. Jag var säker på att min mage inte växte. Jag hade verkligen panik ett par kvällar å mådde så dåligt för jag var säker på att min bebis inte växte :-(

Nyss gjorde jag ett fotokollage i PS å då upptäckte jag att jag inte hade rätt. Felet jag gjorde tidigare var att jag jämförde en vecka med veckan innan inte med en bild från flera veckor tidigare. På en vecka blir de ju ingen jätteskillnad speciellt eftersom man kan vara olika mycket svullen ändå.

Så här är min "magjämförelse" där det är 1 graviditetsmånad mellan varje. Vecka 9 är första veckan i graviditetsmånad 3, vecka 13 är första veckan i graviditetsmånad 4 och vecka 17 som jag är i nu är första veckan i graviditetsmånad 5.




Och eftersom de var så bra att kunna klicka upp den större iaf så gör jag lika här:

 

Vart är bebisen??

Ja den frågan har jag fått när jag la upp UL-bilderna :-D så för att göra det lättare för er som inte är så bra på UL-bilder (alla kan ju inte vara bra på allt) så har jag gjort en liten hjälpbild:



å så samma bilda fast utan hjälplinjer så ni kan jämföra å kolla:


ser ni vad som är vad nu då ;-)

//H

2008-08-12

Lika som bär?

Undra sa flundra.... undrar om mina barn blir lika varandra eller tvärtom? endel syskon ser ju ut som tvillingar å endel blir helt olika varandra.



Det syns iaf att båda bilderna är sådär grumliga som BM talade om, att min livmoder ligger långt bak å långt ner.

2008-08-11

Ultraljud!


Ja nu har vi varit iväg på Ultraljud, var nervös så jag mådde illa och ville bara få lägga mig där å se hjärtat så jag kunde lugna ner mig.

Först så filmade hon runt där i magen å allt var heeeelt stilla så jag hade hjärtat i halsgropen, verkligen ingen rörelse på någonting, men så sa hon "se där är hjärtat, jag tror den sover" Å det gjorde h*n heeelt lugn å bara låg å flöt runt å hon puttade på den men den rörde sig inte så jag blev ändå lite orolig att någonting var fel men efter ordentligt med puttande å makande så såg vi hur den sparkade till i protest.

Då strääääkte h*n på sig å vände sen ryggen till för å sova vidare så det var en segis :-) tydligen så var de lika som tilda att denna åxå ligger långt ner innanför min höft på nå vis så hon trodde att jag helt enkelt bar barn på de viset. Kul när man kan jämföra med nått å se ett "mönster". iaf så låg h*n långt ner å långt bak så det var svårt å få tydliga bilder för de blev så mycket "vävnad" framför liksom.

Bebisen var låååång å låg med utsträckta ben och ena armen ovanför huvudet och den andra framför ansiktet och vid mätningen så var bebisen enligt benen i vecka 17+0 men enligt huvudet i vecka 16+0 så det skiljde en hel del så BM trodde på en lååång bebis.


Datorn räknade iag ut ett nytt datum åt oss så nu har vi BF den 22 Januari 2009 instället för den 24.

Här syns ryggraden bra och så är det benen till vänster och huvudet neråt åt höger.


"Sovställningen" det vita långt till vänster är alltså delar av benen sen är det en hand vid pannan på bebisen och det "gråa molnet" ovanför bebisen är moderkakan:


Här har vi lite profilbild och så syns ryggraden även här:


En rolig bild där de faktiskt ser ut som h*n gör en kullerbytta ;-) det är ansiktet som ser lite spöklikt ut å sen hela ryggraden, denna knäppte hon från annan vinkel så gått hon kunde i jakt på bättre bilder på bebis men de var inte lätt:




Så ser våran lilla kullerbytta ut :-) enlgit bilderna har den spetsig näsa och långa ben ;-) får se hur de ser ut när h*n kommer ut till oss :-D det var iaf underbart att få se att h*n mådde bra och att inget gick fel när jag blödde.


Skickar en extra tanke idag, tvekade med att göra detta inlägg men många väntar på dessa bidler så ajg gör det iaf. kramar

Plocka blåbär


i söndags tog vi en tur till skogen och plockade blåbär, vi fick ihop en liten hög trots att Matilda endast ville plocka lingon eftersom de var finare färg på dem ;-)

Eftersom jag inte kunde välja vilka foton ni skulle få se så ska ni få se typ 10 000 st ;-)




Här plockade hon äntligen ett blåbär, då mosade hon det en stund men dessa dög ju inte att lägga i hinken de var ju inte lika fin färg ;-)













kramkram
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...